09 jul Videoconsult implementatie in één week

Video implementatie in een week bewerkstelligen is mogelijk, blijkt uit het artikel op Nature Medicine (Barsom et al.,2020).

Genoodzaakt door de coronacrisis heeft het videoconsultatieteam van het Amsterdam UMC in vier dagen tijd videoconsulten geïmplementeerd in het hele ziekenhuis.

Op de eerste dag werd er een crisismeeting gehouden om het implementatie plan te faciliteren. Onder andere de aanschaf van extra iPads en video licenties. Hierbij was het essentieel om alle stakeholders op de hoogte te brengen van de nieuwe ontwikkelingen. Op de tweede dag verliepen de videoconsult testen niet goed, maar dat is de dag erna met nog meer testen goed gekomen. De bijbehorende werk-instructies werden goedgekeurd door het videoconsult-supportteam en alle afdelingen kregen in een korte tijd spoedtraining. Het Amsterdam UMC heeft op de vierde dag het eerste videoconsult met een patiënt kunnen bewerkstelligen. Zo zie je maar dat de implementatie van videoconsulten geen maanden hoeft te duren. Als het moet kan het in vier dagen, bewezen de onderzoekers in deze unieke tijd.

Esther Barsom, arts-onderzoeker, is het uitvoerende brein achter de grote opschaling van deze video toepassing. Barsom: “Een videoconsult is een aanvulling op de reguliere fysieke- en telefonische afspraken op de poli. Er zijn momenten waarop de patiënt niet per se naar de polikliniek hoeft of niet wil afreizen. Dan biedt een videoconsult veel voordelen. Belangrijk is wel dat de zorgverlener samen met de patiënt beslist welk type consult op dat moment het beste past.”

 

Bron: Barsom, E.Z., Feenstra, T.M., Bemelman, W.A. et al. Coping with COVID-19: scaling up virtual care to standard practice. Nat Med 26, 632–634 (2020). https://doi.org/10.1038/s41591-020-0845-0