28 mrt Amsterdam UMC – Komt een vrouw bij de digitale dokter

Sinds vorig jaar is het mogelijk voor een Amsterdam UMC arts om via ‘MijnDossier’ een videoconsult te starten met zijn patiënten. Door middel van een videoconsult heeft een arts meer inzicht in de patiënt en zijn thuisomgeving.

Eerste videoconsult ervaringen
Femke Mol, gynaecoloog, maakt gebruikt van videoconsulten met haar patiënten. Tijdens een consult voert ze vaak lichamelijk onderzoek uit bij haar patiënten. Een deel van de afspraken is geschikt voor videoconsulten. Zoals een gesprek met de research medewerker of een prikinstructie door de verpleegkundige.

Maar ook als de reistijd te overzien is, biedt een videoconsult uitkomst. Mol: “Niet zwanger kunnen worden en een vruchtbaarheidsbehandeling moeten ondergaan, is meestal niet iets wat vrouwen en hun partners willen bespreken op hun werk. Steeds maar weer met vage smoesjes weg moeten sneaken van het werk kan ze in een lastige positie brengen. Ook al woon of werk je praktisch naast het ziekenhuis, dan nog ben je zo anderhalf uur kwijt. Als je in plaats daarvan even een kwartiertje in een rustige ruimte met je dokter kan videoconsulten, heeft dat absoluut meerwaarde.”

Meer diepgang
Nu de patiënt en arts elkaar kunnen zien krijgt het videoconsult volgens Femke Mol meer diepgang. Via het videoconsult kun je beter signaleren. Patiënten zijn ook meer op hun gemak in de thuisomgeving. Door een patiënt in zijn thuisomgeving te zien krijgt het consult ook meer kleur aldus Femke Mol.