04 mrt FaceTalk maakt communiceren met jonge schisispatiënten makkelijker

FaceTalk wordt gebruikt door het schisisteam van het UMC St. Radboud om consulten te houden met kinderen met de afwijking Schisis. Hierdoor kunnen meerdere verschillende professionals tegelijkertijd aandacht schenken aan de patiënt.

FaceTalk maakt communiceren met jonge schisispatiënten makkelijker

Het schisisteam van het UMC St Radboud zet FaceTalk in om consulten te houden met kinderen met de afwijking Schisis. Dit zijn kinderen geboren met een gespleten lip, een gespleten gehemelte, kaak of een combinatie hiervan. Via een videoscherm controleert de arts of het goed gaat met de patiënt. Het kind kan het online consult thuis doen en hoeft niet meer naar het ziekenhuis in Nijmegen af te reizen. In dit artikel vertelt Stefaan Bergé over de implementatie van FaceTalk op zijn afdeling.

Het gebruik van FaceTalk binnen het schisisteam in het St Radboud is nu nog in de testfase, maar wordt vanaf december 2012 daadwerkelijk ingezet. Bergé is hoogleraar en hoofd van de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is enthousiast over het project. “Ik denk dat dankzij FaceTalk het communiceren met de kinderen een stuk makkelijker zal gaan. Ze zijn in hun eigen omgeving en praten daardoor vrijer dan dat ze in het ziekenhuis doen. Daar zijn namelijk veel artsen bij en dat kan soms een beetje chaotisch zijn. Een online consult zorgt voor rust voor het kind. Een bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld papa op zijn werk, ook kan deelnemen aan het gesprek. Hij hoeft hiervoor niet meer speciaal vrij te vragen.”

NIET MEER NAAR ZIEKENHUIS VOOR CONTROLE

“Onze patiënten komen vanuit het hele land. Een online consult via FaceTalk bespaart voor hen veel tijd. Ze hoeven niet meer naar Nijmegen te komen voor een controle. De behandeling van kinderen met Schisis verloopt in verschillende fases. Tussen de nul en vier jaar en later nog eens tussen de tien en dertien jaar, zijn er een aantal chirurgische ingrepen nodig. De kinderen moeten dan vaker naar het ziekenhuis komen. Dit is een periode waarin we de kinderen in het echt moeten zien.

Als ze tussen de vier en tien jaar en twaalf en achttien jaar oud zijn, hoeven we alleen maar te weten of het goed met ze gaat. Deze consulten duren maar een paar minuten. Dit zijn ideale momenten waarop we FaceTalk kunnen inzetten. Via de webcam kunnen we dan in de mond van de patiënt kijken. Bij twijfel of alles goed is, moeten ze dan toch naar het ziekenhuis komen.”

JUISTE SJABLOON VINDEN VOOR E-CONSULT

“In deze testfase zijn we opzoek naar een juist sjabloon voor het e-consult. We testen dit door twee consulten met hetzelfde kind achter elkaar te houden. We doen eerst een online gesprek via FaceTalk en daarna een consult zoals we dat normaal gesproken in het ziekenhuis doen. Daarna vergelijken we de twee consultatiegesprekken met elkaar. We maken een lijst met verbeterpunten om de invulling van het e-consult te verbeteren. We ontwikkelen onder meer een specifieke vragenlijst die we tijdens het gesprek kunnen gebruiken.”

ALLE AANDACHT VOOR PATIËNT

“Ik heb het gevoel dat er een grote revolutie in de zorg gaande is de afgelopen dertig jaar. Zorg kan door technologische ontwikkelingen namelijk veel efficiënter worden. Tijdens een e-consult kunnen verschillende professionals tegelijk op afstand toch heel betrokken met de patiënt praten. Alle aandacht gaat zo naar de patiënt toe. Daarnaast bieden de online consulten ook mogelijkheden voor het onderwijs. Studenten kunnen waar ook ter wereld een consult volgen en daar veel van leren. Kortom, ik ben zeer positief over de mogelijkheden die FaceTalk.