De ervaring van Jelle Barentsz

FaceTalk™ maakt wereldwijde samenwerking en kennisdeling mogelijk tussen artsen

Van Brisbane, naar Nederland en door naar Rio de Janeiro: een vliegreis van meer dan een dag. Met FaceTalk ‘wandel’ je echter met enkele muisklikken het ziekenhuis van een collega binnen. Professor doctor Jelle Barentsz zet FaceTalk in om zijn revolutionaire MRI-techniek te delen en te leren aan collega-radiologen over de hele wereld. Deze techniek wordt gebruikt voor het ontdekken van prostaatkanker en een zo nauwkeurig mogelijke behandeling ervan.

Professor Barentsz klikt op ‘Share Desktop’. Zijn beeldscherm verschijnt. “Daar gaan we, zie het als een anatomische reis”, zegt hij. “Een MRI-scan van de prostaat bestaat uit 1500 afbeeldingen tot op moleculair niveau.” Klik, klik, klik virtueel wandelen we door een prostaat. Met verschillende rode pijltjes geeft de professor exact aan waar de tumor zich bevindt. We wisselen van zijaanzicht naar dwarsdoorsnede. “Nu meet ik de tumor op, twee centimeter, zoals je ziet.”

“Op eenzelfde manier kan ik collega’s leren hoe ze naar de beelden moeten kijken om ze goed te kunnen beoordelen”, vertelt Barentsz.”Zij laten zien hoe ze tot een oordeel komen en ik zeg wat ze missen of wat er beter kan, en kan dit tegelijkertijd ook laten zien. Ik kijk als het ware mee over hun schouder.”

“Mijn missie: een vroegere en betere behandeling van prostaatkanker”

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 95.000 mannen deze diagnose. Tot voor kort gingen hier pijnlijke onderzoeken aan vooraf.

Samen met zijn team ontwikkelde Barentsz een nieuwe gestandaardiseerde MRI-techniek. Dit bespaart patiënten pijn en maakt de plek van een tumor heel nauwkeurig zichtbaar. Hierdoor is een zeer gerichte behandeling mogelijk en is er sprake van minder bijwerkingen. Nu wordt nog regelmatig de gehele prostaat verwijderd omdat men niet exact weet waar de tumor zich bevindt. Dit kan bijwerkingen met zich meebrengen als incontinentie en impotentie.

Barentsz: “Er valt zoveel winst te behalen met deze technologie. Ik wil het met iedereen delen en zorgen dat de techniek goed wordt toegepast. Mijn uiteindelijke ambitie is dat elke patiënt standaard een MRI-scan krijgt als de PSA-waarde (indicatie van een Prostaat Specifiek Antigen in het bloed) te hoog is.”

“FaceTalk is essentieel bij de verspreiding van de kennis”

“Via FaceTalk kan ik mijn kennis delen. Dat vind ik fantastisch. Communicatie is alles. Maar hoe kan je dat op de beste manier doen? In de radiologie is het belangrijk dat dezelfde afbeeldingen door meerdere zorgprofessionals worden bekeken. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt in mijn vak, maar dat geldt ook voor gesprekken. Zo’n 85 procent van een gesprek bestaat uit non-verbale communicatie. Bij en telefoongesprek mis je daarom heel veel informatie. Ik wil iemand echt kunnen zien en dat kan via FaceTalk. Ook kan ik eenvoudig afbeeldingen, filmpjes of een presentatie delen.”

“Elke radioloog met een basale MRI-scan op de afdeling kan de door ons ontwikkelde techniek leren. Er hoeft geen dure nieuwe MRI-scanners te worden aangeschaft. Vergelijk het met autorijden. Natuurlijk rijdt een dure raceauto beter dan een boodschappenauto. Maar een getrainde coureur zal ook in een minder goede auto veel beter rijden dan een niet-getrainde coureur.”

“Met FaceTalk zijn patiëntgegevens veilig”

“Waarom ik uiteindelijk voor FaceTalk koos en niet voor een ander communicatiemiddel? Het is net zo veilig als een beveiligde telefoonverbinding. Dat is heel belangrijk, want je laat patiëntgegevens zien en deze zijn vertrouwelijk.”

“Ook is het eenvoudig in gebruik als je het eenmaal een keer hebt gedaan. De interface kan nog wel iets beter, maar iemand uitnodigen voor een gesprek is simpel. Verder werkt het zeker zo goed, zo niet beter, dan die grote, dure kamers voor videoconference. Bovendien kan ik nu vanuit mijn eigen werkkamer of huis een videogesprek houden.”

“Ik houd wereldwijd virtuele face-to-face gesprekken”

“Op dit moment heb ik wekelijks FaceTalk-contact met een collega-radioloog in Brisbane, Australië. Natuurlijk doen we dit op een tijdstip dat ons beiden uitkomt. Ook houd ik contact met een promovendus in Rio de Janeiro, Brazilië.  Pas had ik contact met hem, terwijl hij met een kopje koffie en zijn iPhone in de hand in de achtertuin zat.”

Barentsz is ervan overtuigd dat de knop echt om moet in de gezondheidszorg. “Ook bij mij kan dat nog veel meer, hoor. Ik pak nog veel te snel de telefoon. Eigenlijk moet ik die gewoon de deur uit doen en altijd FaceTalk gebruiken.”

Professor doctor Jelle Barentsz is hoogleraar radiologie en voorzitter van het Prostate MR Center of Excellence in het Nijmeegse academische ziekenhuis UMC St Radboud. Hij won meerdere prijzen waaronder in 2007 de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs.

Jelle Barentsz

Professor UMC St. Radboud

 

“Facetalk is essentieel bij de verspreiding van kennis”